Bezpečnost při rybaření na ledu

Rybaření na ledu je oblíbenou zimní činností pro mnohé nadšence, kteří se rádi ponoří do klidu zmrzlých jezer a řek. Ačkoli je toto hobby vzrušující a může přinést úžasný úlovek, nese s sebou také nemalá rizika. Společně se podíváme na to, jak rybařit na ledu bezpečně, jak připravit správné vybavení a jak postupovat v případě, že se led pod vámi nečekaně prolomí.

Základní pravidla bezpečnosti při rybaření na ledu

Rozpoznání bezpečného ledu

Než vstoupíte na led, je zásadní rozpoznat, zda je dostatečně silný, aby unesl vaši váhu. Většinou je potřeba, aby led měl minimálně 10 cm pro chůzi jedné osoby. Pro malou skupinu lidí je bezpečná tloušťka kolem 15 cm.

Vybavení a oblečení

Bezpečnostní vybavení by mělo zahrnovat:

- Záchrannou vestu, která vám pomůže udržet se na hladině v případě propadnutí.

- Bezpečnostní bodáky Ice picks, které můžete použít k vytažení sebe z vody.

- První pomoc voděodolně balenou.

- Provaz a mobilní telefon v nepromokavém obalu.

Oblečení by mělo být teplé a nepromokavé s více vrstvami, které vám umožní udržet tělesné teplo.

Postup při propadnutí ledem

Pokud se stane, že led pod vámi praskne, nezpanikařte. Rozprostřete paže, abyste zvýšili svou plochu a snažte se vylézt zpět na pevný led směrem, odkud jste přišli.

Bezpečnost při rybaření na ledu by měla být vždy na prvním místě. Se správnými znalostmi a přípravou se můžete těšit na radostné chvíle strávené v přírodě, aniž byste riskovali své zdraví a bezpečí. Vždy sledujte místní zprávy a informace o počasí a tloušťce ledu a nevycházejte na led sami. Sdílejte tento článek, abychom společně zvýšili povědomí o bezpečnosti při této zimní aktivitě.

×

Splátková kalkulačka ESSOX