Návod pro začínající rybáře: Zimní rybolov na dírkách

Když se venku ochladí a teplota klesne pod bod mrazu, vodní hladiny začnou postupně zamrzat, což znamená, že běžné rybolovy v otevřené vodě jsou na nějaký čas uzavřeny. Avšak existuje způsob, jak si udržet vášeň pro rybaření i v zimních měsících – lov na dírkách pod ledem.

Pokud jste začátečník, pravděpodobně vás zajímá, co je třeba vědět o tomto zimním rybolovu. Zde máte několik důležitých tipů:

 

  1. Výběr rybářského místa: V první řadě si vyberte vhodné místo pro rybaření na ledě. Existují veřejné revíry, kde je rybolov povolen na základě výjimky, ale také soukromé vody, kde musíte získat povolení od majitelů. Dobře si prostudujte pravidla a možnosti lovu na konkrétním místě.
  2. Bezpečnost na prvním místě: Dbejte na svou bezpečnost. Nikdy nechoďte na led sami a ujistěte se, že led je dostatečně silný a kvalitní, aby unesl vaši váhu.
  3. Vybavení pro lov na dírkách: Základem pro lov na dírkách je správné vybavení. Krátký prut je pro tento typ rybolovu ideální a naviják by měl být funkční a ovladatelný i v zimních rukavicích.
  4. Výběr vlasce: Pro tento druh rybolovu existují speciální zimní vlasce, které neztuhnou v mrazu. Můžete však také použít obyčejný čirý vlasec.
  5. Různé způsoby rybolovu: Lov na dírkách pod ledem můžete provádět různými způsoby, jako je lov na plavanou, lov na položenou nebo vertikální přívlač. Každý z těchto způsobů vyžaduje specifickou techniku a vybavení.

 

Lov na plavanou

Ideální způsob pro začátečníky, který se neliší od klasického způsobu chytání se splávkem. Postačí splávek do 1 g. Hodí se na místech, kde je hloubka do jednoho metru.

Lov na položenou

Někdy stačí na vlasec přicvaknout jen jeden olověný brok a navázat háček. Půlgramový brok postačí k tomu, aby napnul vlasec a přitom nebudil v rybách nedůvěru.

Lov vertikální přívlačí

Vaše výbava už musí obsahovat různé jigové hlavy, pestrou paletu umělých nástrah, musíte znát různé taktiky.

  1. Vhodné nástrahy: Bílí červi, umělé žížaly, halibutí peletky a různé těsta jsou skvělými nástrahami pro tento druh rybolovu.
  2. Způsob vnadění: Ryby je třeba zaujmout a udržet u dírky. Mírné přikrmování může být užitečné, ale v zimě mají ryby zpomalený metabolismus, takže nepřehánějte s množstvím potravy.
  3. Vrták na led: K vytvoření díry do ledu použijte speciální vrták na led. V některých případech vám dírku vyvrtá osoba pověřená majitelem privátní vody.
  4. Další nezbytné vybavení: Skládací židlička, stojan na prut, sítko na odstranění ledové tříště z dírky a peán na vyndání háčku jsou užitečným doplňkem.
  5. Teplé oblečení a vybavení: V zimních podmínkách nezapomeňte na teplé oblečení, boty, sluneční brýle a termosku s teplým nápojem.

S těmito tipy a správným vybavením se můžete pustit do zimního rybolovu na dírkách pod ledem a zažít skvělé chvíle na zamrzlých vodách. Buďte však vždy ohleduplní k přírodě a dodržujte místní předpisy a pravidla rybolovu.

×

Splátková kalkulačka ESSOX