Základní pravidla pro bezpečnost při rybaření na vodě

Rybaření je vášeň, která přináší klid, radost z přírody a nadšení, když něco zabere na háček. Než se ale ponoříte do rybářského dobrodružství, je důležité pamatovat na bezpečnost. Nikdo přece nechce, aby se krásný den u vody stal příběhem, který byste raději nevyprávěli. V tomto článku je několik základních pravidel, která byste měli mít na paměti, než poprvé nahodíte prut.

Vesta je váš nejlepší přítel

Rybaření na loďce, kánoi, bellyboat nebo dokonce i u břehu může být zrádné. I když jste zkušení plavci, záchranná vesta je základní výbavou, kterou byste nikdy neměli nechat doma. Ochrání vás nejen před nečekanými pády do vody, ale také vám dodá klid, který potřebujete k úspěšnému rybolovu.

Snímek obrazovky 2024-08-13 v 17.04.38_1

Kvalitní oblečení a vybavení: Základ úspěchu

Správné oblečení a vybavení je zásadní nejen pro vaše pohodlí, ale i pro bezpečnost. Vhodně zvolené nepromokavé oblečení vás ochrání před prochladnutím při nepříznivém počasí, zatímco kvalitní rybářské boty vám zajistí pevný krok na kluzkém břehu. Ochranné rukavice se postarají o vaše ruce při manipulaci s rybářským vybavením a ostrými háčky. Nezapomeňte ani na polarizační sluneční brýle s UV ochranou, které chrání váš zrak před odrazy slunečního světla od hladiny. Můžete si také vybrat z nabídky triček a mikin s UV ochranou, například toto triko s dlouhým rukávem. Nezapomeňte si pořídit také kvalitní rybářské kleště pro manipulaci s úlovky.

Snímek obrazovky 2024-08-13 v 17.05.08

Počasí: Váš tichý spojenec i nepřítel

Předtím, než vyrazíte na ryby, podívejte se na předpověď počasí. Blesky, prudké deště nebo silný vítr mohou váš den u vody rychle zkazit a proměnit v nebezpečný zážitek. Pokud se počasí začne kazit, je lepší zůstat na suchu a na rybaření vyrazit jindy.

 

Sdílejte svůj plán

Ať už míříte na malý rybník za vesnicí, nebo na rozlehlou přehradu, vždy někomu sdělte, kam se chystáte a kdy se plánujete vrátit. V případě, že by se něco stalo, je důležité, aby někdo věděl, kde vás hledat.

 

Udržujte rovnováhu: Nejen na loďce

Pohyb na loďce nebo kluzkých březích vyžaduje obezřetnost. Stačí jeden špatný krok a ocitnete se ve vodě. Udržujte si rovnováhu a přemýšlejte dvakrát, než se rozhodnete pro rychlý pohyb, zejména pokud máte v ruce ostrý háček nebo nůž.

Snímek obrazovky 2024-08-13 v 17.04.57

Ochrana proti slunci a hmyzu: Základní výbava

Čepice a opalovací krém jsou nezbytné, pokud nechcete skončit s úpalem nebo spálenou kůží. A nezapomeňte ani na repelent – komáři a klíšťata jsou sice malí, ale mohou způsobit velké problémy.

 

Nouzová výbava: Lepší ji mít a nepotřebovat, než nemít a litovat

Mít s sebou lékárničku, vodu a telefon s nabitou baterií by mělo být samozřejmostí. Malá nepozornost může způsobit zranění, které budete muset rychle ošetřit, a mít možnost zavolat si pomoc je k nezaplacení.

Snímek obrazovky 2024-08-13 v 17.05.18

 

Rybaření je skvělý způsob, jak se dostat ven, užít si přírodu a možná si i přinést domů večeři. Ale bezpečnost by měla být vždy na prvním místě. Dodržováním těchto jednoduchých pravidel si zajistíte, že budete připraveni na vše, a vaše rybářské dobrodružství tak bude plné pohody a úspěchů.

Pozn. Tento článek se nesoustředí na rybaření na motorové loďce. Nezapomínejte na zákonem danou výbavu pro tento typ lovu. 

 

Líbí se vám tento článek? Přihlaste se k odběru newsletteru a získejte pravidelně další tipy, jak si užít rybaření na maximum!

×

Splátková kalkulačka ESSOX