Sezona lovu pstruhů odstartuje v polovině dubna

Prováděcí vyhláška k zákonu o rybářský (č. 197/2004 Sb.) stanovuje dobu hájení u pstruha obecného od 1. září do 15. dubna. Období od 16. dubna do konce listopadu se v rybářských kruzích nese ve znamení pstruhové sezony, kdy se vody naší republiky otevírají nadšencům lovu těchto vznešených ryb. Ačkoli technika vláčení a chytání určitých druhů ryb nabízí možnost lovu do konce srpna, od září se loví už výhradně na umělé mušky, což přináší nové výzvy a radosti.

Rybářské teritorium: Kde na pstruhy vyrazit

Naše země se může pochlubit více než 500 revíry speciálně určenými pro chytání pstruhů, jejichž správa spadá pod svazové dohledy. Pro vstup do těchto vodních rájů je nezbytné vybavit se platnou pstruhovou povolenkou, která vám zároveň otevře dveře k nejnovějšímu seznamu lovišť. Čeká vás zde setkání s pstruhy obecnými, potočními, duhovými, ale také s lipany podhorními či siveny americkými.

Při lovu mimo určené revíry či v obdobích mimo sezonu se můžete setkat s rybářskou stráží, která tyto přestupky nebere na lehkou váhu. Alternativou mohou být soukromé vody, kde pravidla diktuje majitel.

Umění lovu pstruhů

Pstruhový lov je známý svou pestrostí technik, přičemž nejvíce oblíbené jsou techniky přívlače. Obě metody vyžadují jemnost a umění rozpohybovat nástrahu tak, aby přilákala ryby, ať už lovíte z břehu, přímo z vody nebo třeba z lodi, pokud to dané místo umožňuje.

Strategie přívlačového lovu

Přívlač se může zdát jednodušší, ale i zde je třeba důmyslu. Délka prutu by měla odpovídat šířce toku a špička by měla být dostatečně citlivá na detekci i nejjemnějšího záběru. Naviják by měl být tichý a bez odlesků, s kvalitním vlascem. Nástrahy by měly být vybrány s ohledem na typ vody a preferované druhy ryb. Menší plandavky, woblery či rotační třpytky jsou ideální pro prochytávání řek a toků, kde se pstruzi a jiné lososovité ryby obvykle skrývají.

Nenápadnost a pohodlí

Klíčem k úspěšnému lovu je nenápadné oblečení, které vás spojí s přírodním prostředím. Zelená, hnědá, nebo maskovací barva jsou vašimi spojenci. Vybavení by mělo být praktické a funkční, ideální je rybářská vesta s množstvím kapes pro uložení všeho nezbytného. Pro lov ve vodě se neobejdete bez kvalitních prsaček, které vás ochrání před mokrem a zároveň umožní pohybovat se po toku s lehkostí.

Pomocníci na slunci aneb polarizační brýle

Nezbytnou součástí výbavy každého rybáře by měly být také polarizační brýle. Tyto brýle pomáhají redukovat odlesky na vodní hladině a umožňují lepší viditelnost pod vodním povrchem, což může být rozhodující při vyhledávání ryb.

Pstruhová sezona je skvělou příležitostí, jak prožít nezapomenutelné chvíle v přírodě a zdokonalit své rybářské dovednosti. Podívejte se na naši nabídku vybavení pro lov pstruhů.

 

×

Splátková kalkulačka ESSOX