Jak vybrat rybářský prut v roce 2023?

jak-vybrat-prut

Samotný výběr rybářského prutu může být složitější, než se na první pohled zdá. Každý rybář si totiž klade různé požadavky na svůj prut a to, co funguje pro jednoho, nemusí nutně fungovat pro druhého. Rozhodování o tom, který prut si pořídit, by mělo být promyšlené a zohledňovat několik důležitých faktorů. Díky tomu si můžete být jistí, že váš rybářský prut bude plnit svůj účel optimálně.

První a zásadní otázkou, kterou si musíte položit, je: "Na jaké ryby a jakou techniku chci prut používat?" Jaká ryba se stane vaším kořistním cílem? Zda toužíte po kaprech, sumcích, pstruzích nebo jiných druzích ryb, to bude klíčovým faktorem při výběru prutu.

  1. Kaprové pruty: Pokud patříte mezi kapraře, budete potřebovat prut, který je odolný a zvládne zdolávat těžké ryby. Kaprové pruty jsou navrženy tak, aby vydržely nápor kaprů, amurů a dalších silných ryb. Můžete si vybrat mezi dvoudílnými, třídílnými, nebo teleskopickými variantami.
  1. Sumcové pruty: Pokud se chystáte lovit velké sumce, budete potřebovat prut, který je uzpůsoben pro tuto náročnou rybářskou disciplínu. Sumcové pruty jsou stavěny na extrémní sílu a vydrží i nápor sumců vážících stovky kilogramů.
  1. Muškařské pruty: Muškařské pruty jsou specializované na lov na umělou mušku ve sladkých vodách. Jsou lehké a mají speciální šňůru, která umožňuje precizní nahazování nástrahy.
  1. Pickerové pruty: Tyto pruty jsou ideální pro lov menších ryb ze břehů řek a potoků. Jsou velmi lehké a vhodné pro rybaření s nízkou zátěží.
  1. Plaváčkové pruty: Plaváčkové pruty jsou navrženy pro lov menších a středních ryb technikou zvanou "na plavanou". Jsou ideální pro rybaření se splávkem.
  1. Přívlačové pruty: Přívlačové pruty jsou vhodné pro použití s lehkou nástrahou a umělými nástrahami. Můžete je použít jak pro lov menších ryb, tak i pro těžší druhy, jako jsou sumci.
  1. Feederové pruty: Feederové rybaření patří mezi nejjemnější techniky. Tyto pruty mají speciální ohebnou špičku, která citlivě reaguje na záběry menších a středních ryb.

Důležité je také rozhodnutí o tom, zda preferujete teleskopický prut nebo dělený prut. Teleskopické pruty jsou vhodné pro ty, kteří potřebují snadné přenášení a skladnost. Na druhou stranu mají dělené pruty často lepší výkony a jsou vhodnější pro rybaření.

Materiál, ze kterého je prut vyroben, je také klíčovým faktorem. Sklolaminát, bambus a grafit jsou nejběžnější materiály. Každý z nich má své vlastnosti, přičemž grafitové pruty jsou obvykle nejpevnější.

Dalším aspektem při výběru prutu je jeho délka a testovací křivka. Délka prutu ovlivňuje dosah a sílu prutu, zatímco testovací křivka určuje, jakou zátěž prut snese. Rozhodnutí o délce a testovací křivce by mělo být přizpůsobeno konkrétním podmínkám, ve kterých budete rybařit. 

Nakonec je důležité mít na paměti, že neexistuje univerzální rybářský prut, který by vyhovoval všem situacím. Zkušení rybáři obvykle vlastní několik prutů různých typů, aby mohli pokrýt různé rybářské situace. 

Kvalitní rybářský prut je klíčovým prvkem úspěšného rybolovu. Proto byste měli vybírat s rozvahou, brát v úvahu své potřeby a preference, a nešetřit na kvalitě. Správný výběr vám zajistí maximální radost z rybaření a úspěšné chytání ryb.

×

Splátková kalkulačka ESSOX